Hvordan få flere spillejobber som artist?

Hvordan få flere spillejobber?

1) Networking
En av de beste måtene å få en fot inn i musikkindustrien er å være i kontakt med personer som har ressursene til å gi deg en plass på scenen. Dette kan være band som har en god historie på visse lokaler/arrangementer eller booking-ansvarlig/produsent på utestedene selv. Ved å bli kjent med disse personene kan du få en plass som oppvarming, få et tips om en jam-night, eller få andre navn som kan veilede deg videre.

Dette kan virke enklere sagt enn gjort. Det er ikke et sted å gå hvor alle musikere og booking agenter står med åpne armer og venter på at du spesifikt skal rulle inn på banen med musikken du har laget. Derfor er det lurt å undersøke hvor sjansen er høyest for å skape et forhold til noen av disse folkene. Det kan være:

1.Andre musikeres konserter
2.Foredrag om musikkindustrien (her får du både god informasjon og en god atmosfære for networking)
3.Åpne jam nights

 

2) Vær aktiv på sosiale medier.

Gug-hunting handler ikke bare om mailer og kontakter; En annen, men like viktig, strategi er å ha en sterk tilstedeværelse på diverse sosiale medier. Facbook, instagram og twitter er en god start. Snapchat, youtube og andre er også greie å ha med. En following og en aktiv feed på disse plattformene gir deg en mulighet til å 1) etablere en following 2)  bli fulgt/likt av og komme i kontakt med andre artister og 3) gir deg masse materiale å sende til folk i form av små lydutklipp, bilder, små musikkvidoer og annet for å gi hvem du er i kontakt med en følelse av både lydbilde, atmosfære og image.

 

3) Søk,søk,søk.

Noen ganger må man gå den tyngre veien, og i musikkindustriens tilfelle betyr det å skrive masse emailer. Lokale utesteder er en god start, men festivaler, jamnights og utesteder i andre byer er også gode valg. Det er en god idè å lage en mal som er lett tilgjengelig for alle som er involvert i musikken din. Denne kan inneholde noe lett bakgrunnsinfo, noen sitater (hvis du har noen) fra folk i musikkindustrien om musikken din, en link til soundcloud/spotify eller annen musikk-side og kanskje noe lett om hvorfor dere vil spille der og hva de kan forvente av musikken deres i en gig-sammenheng. Men ikke gjør teksten din for lang. Mange av menneskene som er ansvarlig for booking leser en veldig stor mengde emailer om dagen og er ikke interessert i en fullstendig biografi. Hold det kort og til poenget der du kan, og kutt ut deler du føler blir overfaldisk eller unødvendig. 

 

 

Foto: Grenseland https://gigz.no/artist/grenseland


Bookingbyråer


4) Søk hos bookingbyråer.

Bookingbyråer kan virke skremmende og kanskje uattraktive siden de tar en del av inntekten din. Men faktum er at mange band klarer å komme seg ut i verden nettopp fordi byrået har tatt seg av gig-søking prosessen. Det er mange steder og sjanser disse byråene kan gi deg tilgang på, og du hadde ikke fått verken giggen eller noen som helst betaling uten dem. Brak.no har en fin liste over bookingbyråer i Norge som er verd å ta en titt på


http://www.brak.no/ressurser/bookingbyra/
5) Bygg opp portfolioen fra grunn.

Denne kan bety veldig mye forskjellig, men essensen av det er å ta imot de spillejobbene du kan som ny artist. Det kan være din tantes bryllup, en minifestival, spille på en lokal dugnad/sammenkomst, mammas bursdagsfest osv. Det er ikke sikkert alle disse tingene vil direkte føre til nye gigs, men de gir deg masse verdifull erfaring om hvordan det faktisk er å stå på scenen. Derfor er disse lokale, og dessverre betalingsløse, jobbene en grei plattform for å teste din stage-presence og kvaliteten av musikken din i live format. Er du heldig anbefaler tanten din musikken din videre til andre bryllup, eller som warmup til din onkels hellbillies cover band. Dette er verdifulle steg for deg som musiker, og hvis du tar det med et smil og gjør det beste ut av det, kan det bli akkurat de små stegene du trenger for å komme deg av bakken og litt lengre opp i systemet.


Foto: Vanary https://gigz.no/artist/vanary

Gigz.no

6) Bruk gigz.no.

Gigz.no gjør det enklere for arrangører å finne artister til forskjellige arrangementer. Om det er fulle konserter, bursdagsparty, bryllup eller annet så steller gigz.no i stand en plattform hvor arrangører kan finne artister lettere.
Det er en gratis tjeneste også, og du vil bli notifisert skulle noen ønske deg som underholdning, så det er bare en fordel å registrere seg.

https://gigz.no/register-artistFoto: Gigz.no https://gigz.no
Tekst: Heine Johannes Berge Vidme