6 tips til hvordan du kan forbedre din stage presence

Forbedre din stage presence? 6 tips


Spiller du musikk? Er lidenskapen å stå på scenen og framføre ditt eget skaperverk, men du føler det er vanskelig å nå gjennom eller at publikum ikke er helt med deg? Mange artister sliter med å sveie publikum i sin egen retning. Noen ganger kan musikken være akkurat det den trenger å være, men bandet eller artisten klarer likevel ikke å få publikum på sin side . Denne artikkelen er for disse artistene.



Vi går gjennom 6 tips om hvordan du kan forbedre din stage presence, bli en bedre musiker, få en mer gjennomarbeidet visuell profil og mer. Så hva bør man gjøre?



1. Øv
Det er en stor sammenheng mellom en artists selvsikkerhet på scenen og hans selvsikkerhet på materialet som spilles. 

Sørg for at du kan innholdet så bra som mulig, gjerne uten å måtte se ned på instrumentet ditt, tenke særlig over overganger eller hvor mange runder verset er. Jo mer musikken sitter inne jo mindre energi og tid må du bruke på å orientere deg i musikken mens den spilles. 

 

I tillegg til dette vil også en stor del av nervøsitet og bekymring minske hvis du vet godt med deg selv at du kan spille nøyaktig hva du skal spille i blinde med en arm bak ryggen. 

 

Energien, fokuset og selvsikkerheten vil reflekteres godt til publikum; som de vil reflektere tilbake igjen i form av at de anerkjenner at du spiller med selvsikkerhet og god flyt. Når kvaliteten på musikken er på topp uten at musikerne må tenke mye over det er øvingene gjort riktig.


Så lenge før du trenger å tenke på matchende kostymer, synkron headbanging og hopp, grimaser og scene-banter er den første tingen du burde tenke på å kunne materialet ditt inn og ut. 

 

2. Garderobe
Nå kommer vi til den litt mer gøyale delen:

Du trenger ikke å ta det så langt som Kiss eller Slipknot med bandkostymer. Ganske enkelt bør du finne noen du syns er kult, passer sjangeren og resten av bandet, noe som er noenlunde lett å bevege seg i, og som skaper en solid følelse av selvsikkerhet hos deg som artist. 

Det viser at du er forberedt, stelt og klar for en konsert som igjen reflekteres bra for deg selv, dine kollegaer på scenen, og publikum. 

 

Hvis du føler deg forberedt, sexy og stelt på scenen så må vel det gjelde som et pluss på din selvsikkerhet der oppe?


https://gigz.no/artist/northquake




Føl Musikken

3. Føl musikken

Igjen noe som kanskje høres åpenbart ut, men dette kan gjerne starte på øvingsrommet. 

Øv deg på å la deg selv gå litt med musikken innpå øvingsrommet, og bli vandt til å la kroppen din og ansiktsuttrykkene bevege seg i lag med musikken (ikke gjør deg til altså). Bli vandt til å la kroppen gå der den vil på en måte som føles ærlig og god, det er lett for å bli stående veldig stivt i starten hvor all form for bevegelse blir veldig påtvunget. Gjør det foran speilet hjemme om du må, lær deg å ha det så gøy som mulig til musikken du skal spille!


Det ville komme mye mer naturlig for deg å se engasjert og komfortabel på scenen, og det er ofte ikke mye mer som skal til.

Igjen trenger du ikke alltid fyrverkeri og dansere for å ha et godt sceneshow, noe som enkelt som hodedulting og hoftevrikking som ser passende og komfortabel ut er med på å gjøre publikum motakelig for deg og musikken du spiller. Hvis det ikke ser ut som at du liker musikken engang, hvorfor skulle de? 

 

4. Kjenn din rolle og sjanger
Hvilke rammer artisteriet ditt skal foregå innenfor er ofte delvis basert på hvilken rolle i musikken du har. Bassisten trenger ikke å være like høy-energi og selvsikker som frontmannen. Det er en absolutt fordel om han er det, men det er en større problemstilling motsatt vei. 

 

En bassists som digger rytmen som står og dulter hodet med noen innslag av større bevegelser av og til kan ofte være mer enn nok (type Joe Dart fra Vulfpeck). 

Av og til er det til og med en fordel at ikke absolutt hele bandet går ut på bordene på den lokale puben iløpet av den 15 minutters gigen dere fikk tak i.

Dette er opp til dere som gruppe eller deg som artist å finne ut av.
Definer for deg og i sammenheng med bandet og sjanger hva den beste type stage presence hadde vært for deg/dere og jobb mot det. Av og til kan en punk-vokalist være en majoritet av sceneshowet og resten står og skaper magien i bakgrunnen, andre ganger skal hele bandet synkront headbange i 5 minutter i strekk sammen med vokalisten.

Det er en gøy oppgave å finne ut av disse tingene sammen som gruppe og å vokse som musikere sammen på den måten.

5. Koordiner med band/musikere
Dette bygger litt på forrige punkt, nemlig det å planlegge sammen som gruppe. 

Matchende kostymer, temaer, backdrop med logo, setliste med scenebanter for noen av medlemmene, planlagte øyeblikk for ting som gitarsolo i publikum og masse masse mer. Ideene for en konsert er nærmest endeløs.

Du trenger ikke å være full av billige gimmicks og ha et sceneshow planlagt til siste detalje, men et sceneshow som føles planlagt og gjennomført vil øke din sikkerhet på scenen siden du kan øve på punktene iløpet av kvelden. 

https://gigz.no/artist/slogstorm



Din visuelle profil

6. Forbedre og finpusse din visuelle profil
Hva betyr det å forbedre og finpusse sin visuelle profil? Kort sagt betyr det å definere mer nøye hva gruppen og musikken skal SE ut som. Dette går på alt fra logo, live-kostymer, instagramfiltre og mer. Så hvor begynner man? Hvis du er usikker på hvor man skal starte med sin visuelle profil kan det flere måter å gå fram på.


Et eksempel er å høre på musikken med en notatblokk og penn foran deg. Hvilke inntrykk får du? Er det intenst eller rolig? Hvilke sjanger?



Etter en liten stund har du en liste av ord du kan bruke som utgangspunkt. Her kan du finne mye om farge-spekter: kanskje mørkere fargere til mørkere musikk, fonter: mykere bokstaver for indie-rock enn en death-metal, sjanger: løkkeskrift og solskinn passer kanskje bedre til alternativ pop enn deprimerende blues gitar. 

Denne tankeøvelsen sparker igang de små grå litt og du får et bedre oppløst mentalt bilde av image og visuell profil.

Nå som du har stikkord om feel og vibe kan du starte å kladde ned noen ideer til en logo. Når du har noe du kan være halvveis fornøyd med kan du gå på nettsider som fiver.com og få en logo gjennomført for en ganske billig penge. Jo mer grunnarbeid du har lagt inn her, jo høyere er sjansen for at designeren forstår vinklingen din og kan gi deg et mer tilfredstillende sluttresultat. 

 

Nå som du har en logo og et godt fargevalg, kan du tenke på om dette er noe bandet skal inkorporere i form av ‘’kostymer’’. Trenger ikke tights, lær og masker, men et tema og en gjennomført vibbe kan gi bandet deres en mer solid og tydeligere identitet

 

Da kan dere bruke den samme vibben på ting som postes på sosiale medier og andre kanaler utad.
Bl.a får dere mer gjennomført merch som t-skjorter og klistremerker. Som ikke bare er god reklame men også en god inntekskilde for artistkassen. 

Så nå som du har lært litt om å ha et godt band image, hva som trengs for bedre stage presence og hvorfor det er viktig å finpusse disse tingene er det på tide å ta verden med storm! Lykke til!

https://gigz.no/artist/firefight



Tekst: Heine Johannes Berge Vidme